Probleemloze installatie
Een overeenkomst tussen de multiroom muzieksystemen HEOS en Sonos is dat ze uitermate gebruiksvriendelijk zijn. De installatie van de draadloze netwerken is kinderspel en lukt snel. De software voert regelmatig updates uit, waardoor eventuele fouten worden opgelost.
Bediening met eenvoudige app
Beide muzieksystemen worden aangestuurd door een app op een mobile device. Je start simpelweg de app, selecteert een speaker en je begint te streamen. Daarbij zijn beide apps voorzien van diverse online streamingdiensten. HEOS is voorzien van Spotify Connect, die verbinding maakt met de Spotify app. Als je dan kijkt naar de Sonos app, is Spotify volledig geïntegreerd. Wij zijn van mening dat de app van Sonos een kleine voorsprong heeft qua gebruiksvriendelijkheid en ook wat meer te bieden heeft. Daarnaast ervaren de meeste gebruikers de Sonos app als zeer stabiel, terwijl er bij HEOS nog weleens (forse) problemen zijn. De compatibiliteit met bepaalde typen Android telefoons is niet altijd optimaal. Ook heeft de HEOS app een wat omslachtige opzet. De ervaring leert verder dat gebruikers met een niet al te sterk wifi-netwerk snel problemen krijgen met HEOS.
Ingebouwd
Een overeenkomst en tevens een bijzonderheid van de draadloze Sonos en HEOS speakers, zijn de ingebouwde versterker, Linux server en DAC. De Digital Audio Converter (DAC) zet het inkomende digitale signaal om naar een analoog signaal. Dat bepaalt grotendeels hoe het geluid klinkt dat uiteindelijk uit de speakers komt. Daarbij zorgt de versterker - zoals de naam al zegt - ervoor dat het analoge signaal wordt versterkt.
Prachtig geluid
Uiteraard is geluidskwaliteit afhankelijk van jouw persoonlijke smaak en voorkeuren. Onze mening is dat je Denons jarenlange ervaring in het produceren van hoogwaardige Hifi-apparaten terug te horen is in het geluid: dat is uitermate subliem. Niets afdoende aan Sonos, want ook dat geluid is uitstekend. Je kunt het volume van HEOS hoger zetten dan bij de Sonos-speakers, zonder dat het geluid kwaliteit inlevert. In het geluid zit echter nog een klein verschil. HEOS ondersteunt audio met een hoge resolutie, Sonos niet. De geluidskwaliteit van de HEOS speakers wordt vaak gezien als beter. Dit kan echter ook met smaak te maken hebben natuurlijk.
Niet geheel draadloos
Wat veel mensen onterecht denken, is dat de elementen van HEOS en Sonos draadloos aangesloten zijn. Inderdaad; de elementen zijn in staat om signalen draadloos te ontvangen. Echter moeten net als ieder ander apparaat de elementen van beide merken wel gewoon worden aangesloten met een kabel op de netvoeding. Het zou niet erg handig zijn als de speakers op een batterij werken, want dan moet je continu opladen na een luistersessie. Wel kan de HEOS 1 uitgebreid worden met een GoPack (accu), zodat je toch buiten de deur muziek kunt luisteren.
Verschillende kabelaansluitingen
Een ander verschil tussen de muzieksystemen is dat HEOS speakers ook een fysieke aansluiting hebben. Via een USB-aansluiting en een 3.5 mm jack is het mogelijk de apparaten aan te sluiten die niet op het netwerk zijn aangesloten. Dit in tegenstelling tot Sonos apparaten, die alleen via het netwerk verbinden. Met uitzondering van de PLAY:5 die een AUX-ingang heeft. Als je extra afspeelapparaten bedraad wilt koppelen, is een HEOS systeem handiger. Als je toch alleen draadloos wilt luisteren, zijn beide systemen aan te raden.
Indrukwekkend tv-geluid
Met Sonos heb je de mogelijkheid een home cinema-ervaring te creëren. De PLAYBAR is niet alleen een streaming element, maar zorgt voor voor een verbetering van het televisie geluid. Deze is uit te breiden met de Sonos SUB (subwoofer). Door het toevoegen van twee PLAY:1 speakers (of PLAY:3 of PLAY:5) kun je een compleet 5.1 surround systeem bouwen.
We hadden al eerder benoemd dat HEOS is gekomen met een compacte speaker (de HEOS 1), waarmee het merk zich onderscheidt van Sonos. Het is een draagbare (portable) speaker die is voorzien van een oplaadbare accu met bluetooth. Ook spatwaterbescherming wordt meegeleverd. Dit maakt de HEOS 1 zeer geschikt wanneer je in het park van de zon geniet en muziek wil luisteren.
Spraakbesturing
Met de Sonos One en Sonos Beam heeft Sonos inmiddels meerdere apparaten uitgebracht die microfoons hebben ingebouwd. Dit maakt het mogelijk om gebruik te maken van spraakassistenten, zoals Google Assistant en Amazon Alexa. Het voordeel van spraakassistenten is dat je bijvoorbeeld kunt vragen om muziek of actuele weersinformatie. Ook bedien je het volume met jouw stem, of zelfs andere slimme apparaten in huis. Dat kan bijvoorbeeld slimme verlichting zijn. HEOS heeft nog geen speakers met spraakbesturing uitgebracht. Wel kan al in verschillende landen HEOS worden aangestuurd wanneer er een geschikte smart speaker in huis is, zoals de Google Home.
Combineren
Wat de beste Sonos combinatie of beste HEOS set is, verschilt per huis en zelfs per kamer. Het interieur maakt hier een belangrijk onderdeel van uit. Ook jouw wensen en behoeften spelen hierbij een belangrijke rol. Daarom is het lastig aan te geven wat de beste Sonos combinatie voor jou is. Iedere speaker en set zorgen echter voor een heldere en mooie weergave van geluid. Welke je dus ook kiest, je geniet altijd.
Smaken verschillen
Niet alleen de geluidskwaliteit is een kwestie van smaak; dit geldt namelijk ook voor het design. Het maakt niet uit of je kiest voor HEOS of Sonos. Beide muzieksystemen van de merken hebben een vrij strak design. Ook zijn de elementen van zowel Sonos als HEOS compact, waardoor ze op een mooie manier zijn te plaatsen in vrijwel ieder huis.