Een QLED tv kan dankzij de Quantum Dots meer kleuren produceren dan een LED of OLED tv. Het verschil met OLED is echter dat de pixels van een QLED tv niet individueel aan en uit kunnen worden gezet. De zwartwaarden van de tv worden geregeld met behulp van dimming zones, waardoor pixels die eigenlijk uit moesten staan ook (deels) kunnen oplichten. De zwartwaardes van een QLED tv zijn hierdoor minder zwart, iets wat het traditionele OLED scherm wel perfect weer kan geven. Daar staat tegenover dat een OLED scherm de helderheid en accurate kleurweergave van een QLED scherm niet kunnen evenaren. Daar komt nu met de komst van Samsung OLED verandering in, die het beste van beide beeldtechnieken met elkaar combineert.
Hoe werkt Samsung OLED?
Samsung OLED levert de beste beeldkwaliteit die je nog niet eerder gezien hebt. Het QD-OLED paneel in de tv is niet langer voorzien van dimmingszones, maar van pixels die individueel in en uit kunnen worden geschakeld. De pixels worden in een traditionele OLED tv verlicht door blauw, dat samen met kleurfilters een wit licht maakt. Dit licht wordt vervolgens door kleurfilters gestuurd om de gewenste kleuren op het scherm te tonen. Omdat het licht eerst door de kleurfilters heen moet en gevoelig is voor slijtage, is het beeld minder helder. Samsung OLED verhelpt dit door Quantum Dots aan de tv toe te voegen. Een QD-OLED scherm maakt nog steeds gebruik van de blauwe OLED verlichting, maar stuurt deze vervolgens door groene en rode Quantum Dot filters heen voor de juiste kleurweergave. De blauwe subpixels worden verlicht met het originele blauwe OLED licht, de groene en rode subpixels worden gekleurd door de Quantum Dot filters. Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat de blootstelling aan blauw licht tot 50% wordt verminderd, wat weer beter is voor je ogen.
Omdat het QD-OLED paneel zelf geen kleurfilters meer bevat, is er geen kleurverlies en blijft de kleurweergave helder en optimaal. Ook is er geen kans meer op ‘light en edge bleeding’ dankzij de individuele pixelaansturing. Samsung OLED kan hiermee het contrast leveren van een OLED tv en de helderheid en het contrast van een QLED tv.
Samsung OLED 4K televisies hebben een resolutie van ongeveer 8,3 miljoen bestuurbare lichtbronnen. Dit zorgt voor een resolutie van 3.840 x 2.160 pixels en een contrastratio van 1.000.000 : 1. Hierdoor behoudt de Samsung OLED tv zijn ongekende helderheid, 100% kleurweergave en uitzonderlijke HDR prestaties, die gecombineerd worden met de diepe zwarttinten en de brede kijkhoek van een traditionele OLED tv. Een Samsung OLED 4K tv kan tot 80% van de BT.2020-kleurenruimte dekken met een helderheidsbereik tussen de 0,0005 nits zwart en 1000 nits piekwit.